Spring naar inhoud

Zaterdag 3 december: Roermond

Zaterdagochtend neem ik om 11.15 uur de trein op Amstelstation richting Maastricht, met als eindbestemming Roermond. Ik verheug me op de lange reis, broodje mozzarella, versgeperste sinaasappelsap van de kiosk en kranten gaan mee. De iPad zit in mijn tas, zodat ik op de terugreis snel een verslagje van de bijeenkomst kan maken.

Wij zitten Grand café Pauw aan de Roerkade in hartje Roermond, een gezellig nostalgisch zaaltje dat al in kerstsfeer is gebracht. Max Tollenaar raadslid Roermond host de bijeenkomst, hij heeft het in twee dagen georganiseerd. Het valt me meteen op dat Max zich goed heeft voorbereid op deze bijeenkomst, hij heeft veel kennis over de kandidaten en daardoor wordt het een echt dialoog. Het is heel fijn dat Max ook "ruimhartig" is met de tijd, alle kandidaten krijgen 5 minuten.

Vanzelfsprekend komen de problemen van Roermond aan bod, werkgelegenheid, armoede en bescherming van groen en milieu. Er is wel het gevoel van Randstad versus regio en wel Roermond. Ik woon er niet maar ik ken de regio via mijn jarenlange werk als vakbondsbestuurder, van Maasvlakte Rotterdamse haven tot Delfshaven in Groningen. Ik woon in Amsterdam, maar DNA van Nederland zit in mij.

Dan komt de vraag hoe ga ik dat combineren, verdwijn je niet onder de Haagse Stolp? Nee, ik kan pas goed functioneren als ik gevoed wordt door onze afdelingen, onze raadsleden en bestuurders in het land. Voor mij is het maandag tot en met donderdag Den Haag en vrijdag en zaterdag ben ik te vinden bij een van de afdelingen in het land. Uit de zaal klinkt een uitnodiging om gelijk na mijn benoeming naar Roermond te komen.

Bij deze beloof ik, Roermond staat in mijn agenda voor na 15 maart.