Spring naar inhoud

Nevin Özütok: Speciale aanpak voor jonge werklozen met Mimoun

‘Hé man, heb je die fles helemaal alleen opgedronken zonder ons een glas aan te bieden?’ Mimoun Ouled Radi, ook bekend van series als Spangas en Shouf Shouf Habibi, schudt handen, zwaait en groet, met voor iedereen een aardig woord of een grap. Tussen alle mensen die hij aanspreekt zijn ook veel jongeren.

Mimoun wordt door het stadsdeel ingehuurd om de straat op te gaan om jongeren aan te spreken die geen opleiding volgen of geen werk hebben. Ik ben vandaag met hem mee om te kijken hoe dat gaat. De bedoeling is dat we jongeren aanspreken en hen vertellen wat wij voor hen kunnen doen om werk te vinden of een passende opleiding. Als we jongeren kunnen motiveren brengen we ze in contact met het Jongerenpunt.

mimoun

Het Jongerenpunt inventariseert samen met de jongeren hun talenten en wensen. De jongeren krijgen één vast aanspreekpunt die hen gedurende de hele route ondersteunt en begeleidt, en die als dat nodig is wordt ondersteund door diverse netwerkpartners. Het Jongerenpunt in Oost doet het heel goed: met hulp en begeleiding van een jongerenadviseur hebben vanaf 1 januari 565 jongeren werk gevonden, zijn 192 jongeren ingeschreven bij een opleiding en zijn 17 jongeren als ZZP-er aan de slag gegaan. Daarmee heeft het Jongerenpunt in augustus 104% van de doelstelling voor 2016 gerealiseerd.

In de Javastraat spreken we een jongeman aan die al eerder bij het Jongerenpunt is geweest. Hij heeft geen werk en geen woning. Hij zegt zelf dat ie kansen heeft verpest, maar nu dolgraag aan de slag wil. Mimoun vraagt hem wat ie nodig heeft en brengt hem in contact met een medewerker van het Jongerenpunt die de volgende dag met hem mee zal gaan naar de instanties om een aantal dingen te regelen.

Het lukt niet om iedereen aan een baan te helpen of naar een opleiding te begeleiden, maar deze aanpak werpt wel degelijk zijn vruchten af. Ik ben enorm trots op de resultaten van het Jongerenpunt. Ik hoop dat we de komende jaren de goede resultaten kunnen voortzetten en ook de mensen die lastiger te bemiddelen zijn kunnen helpen met het vinden van een passende baan of opleiding. Met de toewijding van mensen zoals Mimoun en de medewerkers van het Jongerenpunt heb ik daar alle vertrouwen in.