Spring naar inhoud

Kinderen in armoede verdienen onze steun

Armoede hoort niet bij een bepaalde bevolkingsgroep of alleen bij bepaalde buurten. Iedereen kan in de armoede terecht komen. Bijvoorbeeld doordat je je baan kwijtraakt en daardoor de vaste lasten niet meer kan betalen. Of door een scheiding en dan het huis niet verkocht krijgen waardoor de lasten verdubbelen. Of door een ziekte die je leven verandert en inkomsten aantast. Iedereen weet wel hoe het voelt om eens krap te zitten of zelfs behoorlijk krap, maar hoe voelt het om jarenlang onder het minimumniveau te zitten? Wat betekent dat voor de keuze van je bestedingen? Welke keuzes maak je dan?

Het eerste waar je op bezuinigt is jezelf. De kapper, je nagels, die nieuwe jas, dat kan wel even wachten. Terwijl nou juist dat kapsel of die kleding jou dat gevoel van zelfvertrouwen kan geven dat nodig is bij het zoeken van een baan of het maken contact met anderen. De eerste indruk telt immers. Het project ‘Samen kappen’ heeft daar wat op gevonden. Een groep kapsters komt elke woensdag buurtbewoners knippen voor een makkie. Een makkie verdien je door wat vrijwilligerswerk voor de buurt te doen. Dus help je mee met het schoonhouden van de buurt, met een evenement of in het buurthuis, dan zijn je makkies zo verdiend. De dames van ‘samen kappen’ knippen je dan en doen je nagels. Kapsters blij want die zijn vaak even zonder baan en houden zo hun ervaring en de geknipten blij. Alle beetjes helpen.

Nevin Özütok in de buurt
Nevin Özütok in de buurt

Afgelopen jaar vroegen wij aan de voedselbank waar de kinderen die daar komen nou de meeste behoefte aan hebben. Dat bleek kleding te zijn. Dat hebben we meteen opgepakt en zijn in gesprek gegaan met de lokale H&M. Die wilden zich wel inzetten voor het goede doel en dus werken we nu samen. Alle kinderen die bij de voedselbank in Oost komen hebben afgelopen vrijdag een waardebon van de H&M gekregen, zodat ze het nieuwe schooljaar met nieuwe kleren kunnen beginnen. Met een bon van de Hema om de schoolspullen zelf aan te schaffen. Beide ketens geven ook nog eens 10% korting op de aanschaf. (Lees het nieuwsbericht)

Dit soort initiatieven helpen en ze hoeven echt niet alleen van de overheid te komen. Ook zelf kun je iets doen om anderen te helpen. Een architect uit de Oost trok zich de armoede van haar buren aan. Ze startte in haar vrije tijd het project ‘je thuis voelen’ waarin ze bewoners met minder geld helpt hun huis te verbouwen. Een opgeruimd huis betekent een opgeruimd hoofd. En een opknapbeurt voor je huis doet wonderen. Samen met vrienden en familie van het gezin vinden ze slimme manieren om de woning op te knappen en efficiënter in te richten. Zo doet ze iets met haar kennis terug voor de buurt en maakt ze veel mensen blij.

Zo werken we samen om de armoede in de stad tegen te gaan. Want één ding is zeker, geen kind verdient het om in armoede op te groeien.